HTML

salsa

Fűszer az élethez - a zenéről, a táncról, a szenvedélyről, az örömről, a felszabadultságról, és persze bulihelyekről, DJ-kről, emberekről, tanulásról, kongresszusokról, hangulatokról - minderről szól a blog, néhányunk szemüvegén keresztül.
Mindenkinek, akit a salsa érint és megérint - stílustól függetlenül: vágyakozóknak, kezdőknek, haladóknak, versenyzőknek, tanároknak.

Többen szerkesztjük a blogot, s bővülnénk is: ha nem csak olvasnál, akkor szólj hozzá, ha még több mondanivalód van, akkor gyere és írj a blogra.

Salsa LA: Greg bemutatkozás >
Salserina: Judit bemutatkozás >

Friss topikok

  • petrobol: Én az a fajta vagyok, aki felkéri az új/ismeretlen lányokat is. Pl.: amikor először buliztam Szomb... (2012.11.20. 15:34) A táncparkett szélén
  • WhoTheHell: Annyit tennék hozzá, hogy igazából ők főleg timbát játszanak. www.timba.com/artists/calle-real en... (2010.09.07. 22:01) Salsa előadók: Calle Real
  • Salserina: @Booo-bi: :DDD Meg annak is betudható az elképedt nézés, hogy nincsenek hozzászokva. De ez mink... (2009.12.10. 11:47) Gondolatok az improvizációról
  • EdBoyWW: Hiánypótló blog! Magam rendkívül vájtfülű vagyok, nagyon odafigyelek arra, hogy mit hallgatok. Tá... (2009.11.29. 17:55) Slágerlista mint olyan
  • Booo-bi: Juditot öröm nézni tánc közben, sugárzik a tekintete és nagyon szép/pontos a mozgása. (2009.11.11. 10:13) A salsa és én (bemutatkozás: Salserina)

Linkblog

2009.01.15. 17:53 salsa LA

Musicality a táncban - te is érzed a zenét?

Először azzal a mondattal akartam kezdeni, hogy "minden táncos életében eljön az a pillanat...", de aztán észbe kaptam, s letettem róla. Egyáltalán nem jön el minden táncos életében az a pillanat, amikor rájön, hogy meg kell táncolja a zenét. A mai napig látok olyan profi salsa tanárokat táncolni a bulikban, akik szépen, harmonikusan mozognak, lányként biztos élmény velük táncolni, de jöjjön a zenében akármilyen kiállás, break, riff, szóló, ők csak mennek tovább a figurával, amiben épp benne vannak.

Szóval a zenére táncolni, a zenét megtáncolni egyáltalán nem gyakori. Kell hozzá sok zeneismeret - nem csak az adott számé, hanem hogy miképpen is építkezik a salsa zene (ú, erről is lesz külön poszt -, test-tudatosság s komoly rutin a figurákban. Azután, ha valakinek igénye van továbbfejlődni, hát jöhet a musicality.

Én egyelőre a break-ekre, megállásokra "gyúrok", szeretem azokat - több-kevesebb sikerrel - elkapni, s változatos módon regálni rájuk. (Van még hová fejlődnöm...:-))

Érdekes egyébként, hogy ez a musicality téma mennyire a vonalas zenéhez kötődik. Persze, hiszen az "ötlet" onnan jön, hogy minden táncban azt látjuk szépnek, ami zenére van, valahol a klubtánc után jön a show-tánc, versenytánc, táncművészet, balett. S az utóbbi négynek már kötelező eleme az, hogy a mozgás tükrözze azt, ami a zenében "történik", amiről a zene szól. A kubai meg jellemzően street- vagy klubtánc, a zenéi nem igazán a hangsúlyokról vagy kiállásokról szólnak. Az érdekes, hogy mégis vannak itthon olyan profi, kubaizó táncosok, akik látom, hogy figyelik, s meg is táncolják valamelyest a zenét, legalább a kiállásokat. Fordítsuk meg, a vonalas salsát táncolók többsége sem táncolja meg a zenét. De talán ami késik, nem múlik.

Te mennyire vagy félkészülve? Rátermettségedet letesztelheted Fige Peti oldalán, a Salsa Musicality Quizben. Nem láttam még ilyet a weben, egyedülálló kis valami ez. A 7. kérdés az, ami igazán megmozgatja a fantáziát. Neked sikerült elsőre? Esetleg másodikra?

Igazából nem egy szimpla poszt nagyságrendű ez a téma, majd a későbbiekben jó lenne csinálni egy gyűjteményt a jól megtáncolható zenékből (elsőre itt van Fige Peti ajánlása, elég jó, de ezen kívül van még sok), egy videogyűjteményt arról, hogy melyik zenei elemre mit lehet és érdemes csinálni (valami style-guide féleség) satöbbi. Segíts benne!

3 komment

Címkék: tánc peti salsa musicality klubtánc fige


A bejegyzés trackback címe:

https://salsa.blog.hu/api/trackback/id/tr37880053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salserina 2009.01.16. 12:13:56

A tánc megélése. Nos, erről bőven lehetne írni.
Szerintem a kubai salsát is lehet látványosan táncolni. :)
Itt van az egyik kedvenc videóm példának:
www.youtube.com/watch?v=hBQGoSShv54

Nem mindenki jut el oda, hogy kívülre is táncoljon. Valakinek van erre igénye, valakinek meg nincs. Valaki ki tudja fejezni mozgással is, amit benne kelt a zene, van, aki meg nem.
Engem is lenyűgöz, amikor egy remek mozgású, kreatív táncost látok a parketten, és vágyok vele táncolni, de nem biztos, hogy akkora élményt fog nyújtani a vele való salsázás, mint aki "csak" megtáncoltat.
Ha a kreativitás, a musicality párosul az élvezhető tánccal, az a csúcs, elismerem.

Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindenki élvezze azt, amit csinál. :)

wake-up(.freeblog.hu) 2009.01.16. 16:31:44

Hát a szentségit neki, nem tudok a régi nickname-el bejönni ide :-)) Gergő, hát úúúúgy örülök ennek a musicality-s postnak, tudod, hogy a szívemből szóltál!!! Amúgy ehhez a kérdéskörhöz csak annyit tennék hozzá, hogy először volt a zene és aztán a tánc...ergo a tánc nem véletlenül lett olyan, amilyen, szimpla evolúciós folyamat, adaptáció. Lásd: vonalas zenében (főleg latin jazz) több a solo, így a táncban is megjelent a több solo stb. A 'gond' azzal van, hogy sokan nyílván nem azért kezdenek táncolni, hogy a zenét vagy önmagukat kifejezzék, hanem azért mert jó mozgási, ismerkedési lehetőség, jó buli...és mivel ez nekik elég (és ezzel nincs is semmi baj!!!), így sosem jutnak el arra a színtre hogy komolyabban foglalkozzanak ezzel, vagy igényesebb zenék után kutassanak, saját ízlést kövessenek. Amúgy a zenei(ség) "művelésünk" egy része a tanárok feladata lenne, de mivel a "használató salsa tudás, gyorsan" jelszóba ez mint tudjuk nem fér bele...így marad az önszorgalom. :-)

Salsamazon (Eszter)

Borisz 2009.04.03. 11:38:29

Ha valami, hát ez a téma abszolút megéri a további részletezést, nekem legalábbis nekem nagy szükségem lenne rá :)
süti beállítások módosítása