HTML

salsa

Fűszer az élethez - a zenéről, a táncról, a szenvedélyről, az örömről, a felszabadultságról, és persze bulihelyekről, DJ-kről, emberekről, tanulásról, kongresszusokról, hangulatokról - minderről szól a blog, néhányunk szemüvegén keresztül.
Mindenkinek, akit a salsa érint és megérint - stílustól függetlenül: vágyakozóknak, kezdőknek, haladóknak, versenyzőknek, tanároknak.

Többen szerkesztjük a blogot, s bővülnénk is: ha nem csak olvasnál, akkor szólj hozzá, ha még több mondanivalód van, akkor gyere és írj a blogra.

Salsa LA: Greg bemutatkozás >
Salserina: Judit bemutatkozás >

Friss topikok

  • petrobol: Én az a fajta vagyok, aki felkéri az új/ismeretlen lányokat is. Pl.: amikor először buliztam Szomb... (2012.11.20. 15:34) A táncparkett szélén
  • WhoTheHell: Annyit tennék hozzá, hogy igazából ők főleg timbát játszanak. www.timba.com/artists/calle-real en... (2010.09.07. 22:01) Salsa előadók: Calle Real
  • Salserina: @Booo-bi: :DDD Meg annak is betudható az elképedt nézés, hogy nincsenek hozzászokva. De ez mink... (2009.12.10. 11:47) Gondolatok az improvizációról
  • EdBoyWW: Hiánypótló blog! Magam rendkívül vájtfülű vagyok, nagyon odafigyelek arra, hogy mit hallgatok. Tá... (2009.11.29. 17:55) Slágerlista mint olyan
  • Booo-bi: Juditot öröm nézni tánc közben, sugárzik a tekintete és nagyon szép/pontos a mozgása. (2009.11.11. 10:13) A salsa és én (bemutatkozás: Salserina)

Linkblog

2010.01.21. 19:52 salsa LA

A nagy visszatérés: FANIA music

A FANIA kiadó története tulajdonképpen a salsa zene történetével egyenlő. Nem volt más, akár csak közel is ennyire ismert, népszerű kiadó, mint ők.

Fania

A kiadót az olasz-amerikai Jerry Masucci és Johnny Pacheco alapította 1964-ben, tehát 46 évvel ezelőtt. Pacheco már korábban a zenének szentelte az életét, s a saját lemeze volt az első kiadó által gondozott album. Tekintve, hogy kis pénzből indultak, eleinte csak a Bronx-ban, New York szegény-negyedében élő, illetve puerto-rico-i zenészeket, induló tehetségeket tudtak szerződtetni, de később pont ez lett a sikerük kulcsa. Ebben az időben szerződtek ugyanis például a mai napig koncertező Joe Bataannal illetve Rubén Blades-szel.

Az első ismertebb zenész a portfoliójukban Willie Colón volt, aki 16 éves korában már slágerlistát vezetett, s rögtön ő lett a kiadó húzó előadója, hogy később, Hector Lavoe-val közösen teljesen átformálhassák a latin zenét.

Ezután sorra jöttek a felfedezésre váró zenészek, mint Bobby Valentín vagy  Larry Harlow, de csatlakoztak hozzájuk már befutottak is, mint Mongo Santamaria, Ray Barretto, Cheo Feliciano, Joe Cuba, de jöttek együttesek is, mint Roberto Roena y su Apollo Sound (róluk itt írtunk már) és Richy Ray and Bobby Cruz.

A 70-es évek elejére ez a keverék már gyúelegyet alkotott, s nem kellett sokáig várni arra, hogy az, amit ma salsának hívunk, berobbanjon a köztudatba, egy 5000 fős koncerttel, 1971-ben. Ehhez a Fania, a világ legismertebb latin-zene kiadója felkutatta azokat a fiatal tehetségeket, akiket a mai napig szintén a legismertebb salsa előadók között tartunk számon. (Egy-egy este egyébként, amikor a SalsaLovers bulikon én is játszom, nagy százalékban ezeknek az előadóknak a 70-es években írt slágereit teszem fel. Sőt, a ma kifejezetten népszerű, mások által játszott zenéket is elég nagy százalékban ők írták, akkor, gondolok például az El Cantantéra, az El Pitora vagy a Cachondeára, de kismilliót fel lehetne sorolni.)

A kiadó 1973-ben (még nem éltem akkor, vicces) összetrombitálta az összes zenészét, s  egy 44 000 fős koncertet töltött meg salsa zenével. Ez az előadás hívta életre később azt a márkát, ami szintén a mai napig él, a Fania All Starst. Erről is külön kisregényt lehetne írni. Ezen a koncerten fellépett az eddigi zenészeken kívül Adalberto Santiago és Andy Montañez is.

1973-ban megvásárolják a Tico-Alegre kiadót, ezzel olyan előadókkal bővítve a repertoárt mint többek között Celia Cruz, Tito Puente, La Lupe, Eddie Palmieri.

A kiadót sok-sok évi csendes működés után 2005-ben megvásárolta az Emusica kiadó,  egy átfogó felújítási programba kezdett. Ennek a keretein belül (jó sokáig tartott...) indították útjára tavaly decemberben a fania.com website-ot, ahol mindenbe bele lehet hallgatni, s minden egyes számot, számonként meg is lehet vásárolni. Kerestem, de nem találtam, hogy mennyi albumot adtak ki, de ezres nagyságrend, az biztos, ha már például Tito Puente is nemrégiben adta ki a századikat(!).

 

Ha Facebookon olvasod, akkor kérlek, hogy a salsa.blogon kommentelj! Köszi!

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://salsa.blog.hu/api/trackback/id/tr121691064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása