HTML

salsa

Fűszer az élethez - a zenéről, a táncról, a szenvedélyről, az örömről, a felszabadultságról, és persze bulihelyekről, DJ-kről, emberekről, tanulásról, kongresszusokról, hangulatokról - minderről szól a blog, néhányunk szemüvegén keresztül.
Mindenkinek, akit a salsa érint és megérint - stílustól függetlenül: vágyakozóknak, kezdőknek, haladóknak, versenyzőknek, tanároknak.

Többen szerkesztjük a blogot, s bővülnénk is: ha nem csak olvasnál, akkor szólj hozzá, ha még több mondanivalód van, akkor gyere és írj a blogra.

Salsa LA: Greg bemutatkozás >
Salserina: Judit bemutatkozás >

Friss topikok

  • petrobol: Én az a fajta vagyok, aki felkéri az új/ismeretlen lányokat is. Pl.: amikor először buliztam Szomb... (2012.11.20. 15:34) A táncparkett szélén
  • WhoTheHell: Annyit tennék hozzá, hogy igazából ők főleg timbát játszanak. www.timba.com/artists/calle-real en... (2010.09.07. 22:01) Salsa előadók: Calle Real
  • Salserina: @Booo-bi: :DDD Meg annak is betudható az elképedt nézés, hogy nincsenek hozzászokva. De ez mink... (2009.12.10. 11:47) Gondolatok az improvizációról
  • EdBoyWW: Hiánypótló blog! Magam rendkívül vájtfülű vagyok, nagyon odafigyelek arra, hogy mit hallgatok. Tá... (2009.11.29. 17:55) Slágerlista mint olyan
  • Booo-bi: Juditot öröm nézni tánc közben, sugárzik a tekintete és nagyon szép/pontos a mozgása. (2009.11.11. 10:13) A salsa és én (bemutatkozás: Salserina)

Linkblog

2009.09.15. 18:28 Salserina

Slágerlista mint olyan

Térjek be a város, az ország bármelyik szórakozóhelyére, a DJ-k a legfrissebb toplistás dalokat játsszák. A nemzetközi pop/techno/house/r'n'b és egyéb slágerlisták tálcán kínált menő számaira tuti táncolhatok a diszkókban. De vajon a salsa partik ugyanilyen egységgel, ... egyhangúsággal szolgálnak?

Mivel vidéki vagyok (nem hátrány, csak egy állapot!) és az utóbbi időkig a helybeli és a SFuerte tánciskola szervezte partikon kívül nem jutottam el más helyekre, egy fajta rózsaszín buborékban éldegéltem, ami a salsa zenei világot illeti. E téren ízlésem finomodását és fejlődését, valamint annak irányát nagyban befolyásolták az órán hallott zenék, DJ Tombao által játszott stílus és az interneten levadászott dalok. A rózsaszín buborékomban voltak slágerek, amikről tudtam, hogy tetszenek nekem, meg a többieknek - itt, helyben -, hiszen mindenki szívesen és nagy örömmel táncol rá, ahogyan egy kedvenc dalra szokás. Ahogyan az is szokás, hogy a kedvencek megunásra kerülnek és ... némi süllyedés után eltűnnek a partikon játszott dalok listájáról. Elég hamar eljutottam oda, hogy magam is igyekeztem felfedezni új "parti slágereket". Egyébként is olyan vagyok, hogy mindig újabb és újabb kedvenc után kutakodom, ... vadászom. S ezeket szeretem is megmutatni, illetve ha tehetem, az újonnan felfedezettekkel igyekszem az embereket megismertetni. Szóval, azzal a meggyőződéssel éldegéltem, hogy ami nálunk kedvenc, s amit én a világ éppen aktuális slágerének tartok (mert frissen megjelent albumról van, meg egyébként is), az máshol is (példának okáért a budapesti partikon) az éppen legjátszottabb dalok.

 A rózsaszín buborékom felszínén akkor történt kisebb repedés, mikor egyik sráccal, aki szintén szokott zenét összeállítani partikra egy másik városban, eszmét cseréltem zeneügyileg. Olyan számokat kezdett el sorolni mint náluk menő dalok, melyek már nálam rég lejárt lemez volt, és csak nosztalgiából, ha bekerült a playlistbe. Csendesen hümmögtem magamban. Viszont, mikor legközelebb náluk jártam, úgy tértem haza, hogy ezt és ezt a számot meg kell szereznem, mert ... szuper jó. És meg is tettem. (Azt a helyzetet csak halkan említem, mikor eleve megvan a gyűjteményemben a keresett dal, de valami oknál fogva elkerülte figyelmemet és ... hagyom hónapokig, évekig porosodni, míg elő kell kerítenem, mert meghallottam valahol és beleszerelmesedtem.) A rózsaszín buborékom héjából már egy nagyobb darab tört le, mikor egy másik salsa iskola partijára kerültem és ott a legmenőbb dal az volt, ami nálunk már éppenhogycsak könyörületből (hátha még valaki örül neki) volt játszva. Heh?! - gondoltam, meg azt, hogy ideje átértékelnem a nacionális elképzelésemet, ami a salsa slágereket illeti. Aminek a végén egy egészen triviális eredmény jött ki: mindenkinek más az ízlése...

Hogy mi lesz sláger, melyik dal lesz újra és újra játszva a partikon, szerintem nagyban függ a DJ ízlésétől, a salsa iskolák kedvenceitől, valamint a beszerzési források kínálatától. Ami az utóbbit illeti, bizony jártam már úgy, hogy becsületesen meg szeretettem volna vásárolni a neten a vágyott dalt, de csak a harmadik vagy a negyedik e-zeneboltban tudtam megvenni az egyébként is ritkaságba menő dalt, mert az legalább lehetővé tette (jóváhagyta) a magyarországi vásárlásokat is (pedig master kártyám van! :D).

Akinek van rá igénye, nyomonkövetheti a neten, hogy az ismertebb salsa/timba DJ-k szerint mi a sláger. Szétnéztem a gugli segítségével, milyen külföldi listák akadnak horogra. Hát, elég vegyes. Jó részük nem akar frissülni legalább havi szinten. Összhangot egyáltalán nem mutatnak, legfeljebb egy-egy szám terén vannak azonosságok.

Néhány listát megemlítenék:

Timba-rajongók számára:

DJ Melao - Timba top 10 - 09.09.12.

1.Charanga ForeverTengo
2.Pupy PedrosoVino a comerse la Habana
3.TimbaliveEl Dinero
4.Elito Reve Jr.La Boda en Bicicleta
5.Charanga HabaneraLa Mitad
6.Maikel BlancoPa Cualquiera
7.Tumbao HabanaQuisiera Saber
8.Sur CaribeTodo por el Son
9.Alain DanielSe pegan
10.PornosonBruja Loca

 

vagy DJ Jose Rey és DJ Antonio Magyarországról:

 DJ Jose ReyDJ Antonio 
1. Los Van Van - Me mantegoLos Van Van - Mi Songo 
2. Maikel Blanco - Anda y pégate Pupy y los que Son Son - Un poquito al revés 
3. Adalberto Alvarez - Amor de mentira Yumurí - Cubano Cubano 
4. Pupy y los que Son Son - Un poquito al revés Charanga Habanera - La caratula 
5. Charanga Habanera - La caratula Los Van Van - Arrasando 
6. Maikel Blanco - Mi destino Maikel Blanco - Anda y pégate 
7. Bamboleo - Los Guapos Clave Cubana - Dale cintura 
8. Los Van Van - La Rumba no Mamborama ft. Kalunga - Un día sin luchar 
9. Manolito Simonet - La Habana me llama Azúcar Negra - Exceso de equipaje 
10. Elito Revé - Yo no te doy más na' Maikel Blanco - Bajito de sal 

 

A vonalas salsát táncolóknak:

 DJ Alan

 EL GRAN COMBO DE PUERTO RICOEL MATRIMONIO
2PEDRO JESUSSUAVECITO
3CHARANGA BOMMAYÉPA' FRICASE LOS POLLOS
4CAMBALACHEVAMONOS PA'L MONTE (DESCARGA)
5EDWIN BONILLALA RUMBA ESTA BUENA  
6EDDIE SANTIAGOLOCO POR TU AMOR
7SPANISH HARLEM ORCHESTRATUN TUN SUENA EL TAMBOR
8OSCAR D'LEÓNENAMORAITO
9GILBERTO SANTA ROSANO ME MIRES A LOS OJOS
10JIMMY BOSCHEL EMBAJADOR

 

vagy a londoni DJ Torqueo listája:

1.El Gran ComboTrampolin
2.Orquesta OlivieriTabaratiando
3.Alex WilsonMi Buenaventura
4.Ray PerezSanta
5.New Swing SextetBobo Eres Tu
6.Mickey CoraPasado, Present Y Futuro
7.Orquesta BoriquenLa Salsa De Verdad
8.Marty Galagarza Y Su ConquistadoraLa Tristeza
9.Latin TempoPapa Boco
10.Joey PastranaRumbon Melon

 

A neten fellelhető listák tájékozódásnak mindenképpen megfelelnek, különösen akkor, ha a top 10-es lista fele szerzeményét lehetetlenség - azonnal - beszerezni netes boltokban (csak ehhez tudok férni).

Szerencsére rengeteg dal létezik, melyek elérhetőek és örökzöldek, hiszen akár egy 2000-ben vagy korábban megjelent muzsika is lehet annyira szenzációsan jó, hogy ma is megállja a helyét és táncra készteti a lábakat. Végül is mindegy, mikor játszotta először a zenekar, ha a nagyközönségnek még új. De - nálam oly gyakran felmerülő - kérdés, mennyire lehet "megetetni" a nagyközönséggel az egyébként remek számokat, legyen az vaciúj vagy pár éves kiadás. És azért is furdalja a kíváncsiság az oldalamat, hogy egyáltalán van-e igénye a táncolni vágyó társaságnak, hogy a legfrissebben megjelent dalokra táncoljon. Vagy ez csak a DJ-k és a zenevadászok bolondériája? S vajon szükséges-e egy egységes (magyarországi) slágerlista, mely megadja, mely számok a legsikeresebbek a magyar partikon vagy ez mindig maradjon a DJ-k és az adott közönség ízlése szerinti?

 

2 komment

Címkék: lista parti sláger 10 top salsa


A bejegyzés trackback címe:

https://salsa.blog.hu/api/trackback/id/tr241375062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salsa LA 2009.09.17. 12:08:31

Köszi a remek posztot! :-)
A saját tapasztalatom egyezik a tieddel, teljesen más számok "menők" itthon és külföldön. De ugyanúgy itthon is, az egyik buliban még mindig játsszák, a másikban már lejárt lemez.

Legális mp3 vásárlás: nagyon nehéz téma, mert valamilyen szerzői jogi/nemzetközi szerződési korlát miatt amit megvehetsz az EU legnagyobb részén vagy az USA-ban, azt nálunk nem.
Találtam egyet, ahol azért elég sok minden elérhető: www.7digital.com, ez engedi a fizetést/letöltést.

Változatosság: néhány év után engem még mindig meglep, hogy milyen mélysége is van még a salsa zenének. Ha ránézek egy előadó életművére, példa kedvéért mondjuk legyen ez Willie Rosario - akkor kiderül, hogy 1963 és 2006 között csak neki 31 nagylemeze jelent meg. Egyik sem válogatás vagy best of. Bőven van még mit felfedeznünk zeneileg...

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2009.11.29. 17:55:04

Hiánypótló blog!

Magam rendkívül vájtfülű vagyok, nagyon odafigyelek arra, hogy mit hallgatok. Tánc közben viszont szerintem csak a ritmusképlet számít (tempó, stb.), és hogy a zene képviseljen egy bizonyos minőséget. Abban azért egyetértek, hogy állandóan ugyanarra táncolni ebben a műfajban is nagyon unalmas.
süti beállítások módosítása