HTML

salsa

Fűszer az élethez - a zenéről, a táncról, a szenvedélyről, az örömről, a felszabadultságról, és persze bulihelyekről, DJ-kről, emberekről, tanulásról, kongresszusokról, hangulatokról - minderről szól a blog, néhányunk szemüvegén keresztül.
Mindenkinek, akit a salsa érint és megérint - stílustól függetlenül: vágyakozóknak, kezdőknek, haladóknak, versenyzőknek, tanároknak.

Többen szerkesztjük a blogot, s bővülnénk is: ha nem csak olvasnál, akkor szólj hozzá, ha még több mondanivalód van, akkor gyere és írj a blogra.

Salsa LA: Greg bemutatkozás >
Salserina: Judit bemutatkozás >

Friss topikok

  • petrobol: Én az a fajta vagyok, aki felkéri az új/ismeretlen lányokat is. Pl.: amikor először buliztam Szomb... (2012.11.20. 15:34) A táncparkett szélén
  • WhoTheHell: Annyit tennék hozzá, hogy igazából ők főleg timbát játszanak. www.timba.com/artists/calle-real en... (2010.09.07. 22:01) Salsa előadók: Calle Real
  • Salserina: @Booo-bi: :DDD Meg annak is betudható az elképedt nézés, hogy nincsenek hozzászokva. De ez mink... (2009.12.10. 11:47) Gondolatok az improvizációról
  • EdBoyWW: Hiánypótló blog! Magam rendkívül vájtfülű vagyok, nagyon odafigyelek arra, hogy mit hallgatok. Tá... (2009.11.29. 17:55) Slágerlista mint olyan
  • Booo-bi: Juditot öröm nézni tánc közben, sugárzik a tekintete és nagyon szép/pontos a mozgása. (2009.11.11. 10:13) A salsa és én (bemutatkozás: Salserina)

Linkblog

2009.04.14. 17:09 salsa LA

Milyen a jó salsa DJ?

Lehetne arról polemizálni, hogy milyen a jó salsa buli (szerintem lesz is ilyen poszt egyszer, de tekintve, hogy magam is szervezek egy salsa bulit csütörtökönként, elfogultságot jelentek), de abban szerintem mindenki egyetért, hogy a jó buli alfája és omegája a DJ.

Kis hazánkban egyelőre egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány profi salsa DJ munkálkodik, önjelöltekből azért egy picit több van.

Mitől profi egy salsa DJ? Adódik a trivi válasz, hogy ebből él. EZ úton cáfolom a tévhitet, hogy ilyen létezik Magyarországon. Egyszerűen nincs annyi buli, hogy meg lehetne élni belőle. Az általam ismert salsa DJ-k mind "szabadidőben" foglalkoznak bulikkal.

De mitől is jók? Szerintem a jó DJ alapvető ismérve az

alázat,

ami belső tartással és felelősségvállalással együtt érvényesül csak igazán. Ezek ugyan általános emberi értékek, de ha valaki egy egész tömeget szeretne szórakoztatni, akkor ezek kerülnek az előtérbe. Például az alázat a zene és a vendégek iránt. A salsa DJ nem csak ismeri az összes (nem csak salsa!) stílust, hanem azokban folyamatosan követi az újdonságokat. Alázatos, mert a közönségnek játszik, s nem saját magának. Persze, a slágereket ő unja meg legelőször, de ha mindenki arra "indul be", akkor lejátssza. Ha a közönség többsége már unja, akkor meg már nem játssza. Hát, ezeket a határvonalakat megtalálni nem könnyű. Alázatos hozzáállással talán kicsit könnyebb. Az alázathoz szükségszerűen passzolnia kell a

belső tartásnak,

azaz tudni kell nemet mondani.

Az alázat nem egyenlő a tutyimutyisággal, sőt! Mi magyarok jellemzően nem tudunk nemet mondani. Ha például eddig valami rettentően elszállt latin jazzt kértem egyes DJ-ktől bulikban (azért kevésszer volt ilyen), a legtöbb válasz valami hasonló volt: nincs meg nekem - ez akkor kínos, ha már hallottam a számot az adott DJ-től, vagy: majd beteszem később - aztán mégse. Szerintem ciki. Még sosem hallottam, egy DJ-től sem itthon (külföldön már volt rá példa), hogy azt mondja egy DJ: ezt nem teszem be, mert erre kevesen táncolnának, de mit szólsz, ha beteszek X.Y.-tól egy másikat, azt sokan szeretik?

A fentiekkel talán kevésbé összefüggő, de egy DJ munkájában mégiscsak fontos kérdés a

felelősségvállalás.

DJ Gera fejtette ki valamelyik fórumon (vicces, hogy meg is köpködték érte rendesen), hogy mennyi mindenre kell a munkából fakadóan odafigyelnie, mert a DJ az, aki a tánctér "gazdája". Ő látja először, ha valami gikszer van, ő tudja kapcsolni a fényeket, vagy irányítani a tömeget, kezelni a helyzetet, ha valami pánik van. Nem sorolom, mik lehetnek ezek, de olyanok, mint a szerződés: fel kell készülni a legrosszabb esetre, mert csak egyszer kell balul elsülnie bárminek. 

 

Szerintem nem ér itt véget a felelősségvállalás témája, szerintem ide sorolandó, hogy nagy részben a DJ felelőssége az is, hogy a buli befut-e, vagy becsődöl egy idő után - sajnos láttunk már erre példát. A DJ a házigazda, az este központi figurája. Ha lélekben nincs ott, vagy nem vállalja a felelősséget a jó szórakozásért, akkor az várhatóan el is fog maradni. A még tágabb értelemben vett felelősségről már csak egy pár szót: aki zenével dolgozik, tudnia kell, hogy lopott, innen-onnan másolt zenével ugyan lehet bulit csinálni, de ez óriási kicseszés azokkal, akik azt a zenét előállították...

Uhh, nem ezzel kéne zárni, hanem valami pozitívval :-), én kívánom, hogy kis hazánk salsa társadalma is kitermeljen magának egy olyan DJ kört, akik akár a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. Úgy, hogy szuper hangulatú bulikat csinálnak.

Szólj hozzá!

Címkék: zene dj buli salsa salsa party


A bejegyzés trackback címe:

https://salsa.blog.hu/api/trackback/id/tr511064882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása